27 Ιουνίου 2025

Οι πρώτες εικόνες από την μεγαλύτερη κάμερα του κόσμου αποκαλύπτουν εκατομμύρια γαλαξίες

Μεταξύ των αρχικών επιτευγμάτων του παρατηρητηρίου ήταν η ανακάλυψη 2.104 αστεροειδών, συμπεριλαμβανομένων επτά αστεροειδών κοντά στη Γη, που δεν είχαν παρατηρηθεί ποτέ πριν στο ηλιακό μας σύστημα.
 
Οι πρώτες δοκιμαστικές εικόνες από ένα πρωτοποριακό παρατηρητήριο που πήρε το όνομά του από την πρωτοπόρο αστρονόμο Βέρα Ρούμπιν έχουν απαθανατίσει το φως εκατομμυρίων μακρινών αστεριών και γαλαξιών σε μια άνευ προηγουμένου κλίμακα — και αναμένεται να αποκαλύψουν χιλιάδες αστεροειδείς που δεν είχαν παρατηρηθεί μέχρι τώρα.
 
Ενώ το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών (NSF) έχει δημοσιεύσει μέχρι στιγμής μόνο μερικές εικόνες και ένα σύντομο βίντεο από τις πρώτες εικόνες του Παρατηρητηρίου Vera C. Rubin, περισσότερες εικόνες και βίντεο που τραβήχτηκαν με τη μεγαλύτερη κάμερα που έχει κατασκευαστεί ποτέ δημοσιεύτηκαν τη Δευτέρα στο κανάλι του οργανισμού στο YouTube. Η εγκατάσταση χρηματοδοτείται από κοινού από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών και το Γραφείο Επιστημών του Τμήματος Ενέργειας.
 
«Το Παρατηρητήριο NSF-DOE Rubin θα συλλέξει περισσότερες πληροφορίες για το σύμπαν μας από όλα τα οπτικά τηλεσκόπια στην ιστορία μαζί», δήλωσε ο επικεφαλής του προσωπικού της Εθνικής Υπηρεσίας Επιστημών, Μπράιαν Στόουν, ο οποίος ασκεί επί του παρόντος τα καθήκοντα του διευθυντή της NSF (καθώς η θέση είναι προς το παρόν κενή).
 
Το ανοιχτό αστρικό σμήνος Messier 21, που βρίσκεται κοντά στο Νεφέλωμα Trifid, είναι νεαρό και γεμάτο με μικρά, θαμπά αστέρια. RubinObs/NOIRLab/SLAC/NSF/DOE/AURA
 
Μεταξύ των αρχικών επιτευγμάτων του παρατηρητηρίου ήταν η ανακάλυψη 2.104 αστεροειδών, συμπεριλαμβανομένων επτά αστεροειδών κοντά στη Γη, που δεν είχαν παρατηρηθεί ποτέ πριν στο ηλιακό μας σύστημα. Κανένας από τους νεοανακαλυφθέντες αστεροειδείς κοντά στη Γη δεν αποτελεί κίνδυνο για τον πλανήτη μας, σύμφωνα με τους επιστήμονες του Παρατηρητηρίου.
 
Ενώ τα επίγεια και διαστημικά τηλεσκόπια εντοπίζουν περίπου 20.000 αστεροειδείς κάθε χρόνο, το Αστεροσκοπείο Rubin αναμένεται να ανακαλύψει εκατομμύρια διαστημικούς βράχους μέσα στα πρώτα δύο χρόνια λειτουργίας του, σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών. Το Τηλεσκόπιο θεωρείται επίσης ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τον εντοπισμό διαστημικών κομητών ή αστεροειδών που ενδέχεται να ταξιδεύουν στο ηλιακό μας σύστημα.
 
Δείτε τις εκπληκτικές φωτογραφίες:
 
Αυτή η εικόνα συνδυάζει 678 ξεχωριστές φωτογραφίες για να δείξει αχνές λεπτομέρειες, όπως σύννεφα αερίου και σκόνης στο νεφέλωμα Trifid (πάνω δεξιά) και στο νεφέλωμα Lagoon. NSF-DOE Παρατηρητήριο Vera C. Rubin
 
Το νεφέλωμα Trifid RubinObs/NOIRLab/SLAC/NSF/DOE/AURA
 
Το ανοιχτό αστρικό σμήνος Bochum 14 RubinObs/NOIRLab/SLAC/NSF/DOE/AURA
 
Δεκάδες χιλιάδες αστέρια λάμπουν στο σφαιρικό σμήνος NGC 6544. RubinObs/NOIRLab/SLAC/NSF/DOE/AURA
 
Αυτή η εικόνα δείχνει ένα μικρό τμήμα της συνολικής θέας του σμήνους γαλαξιών
Αστεροσκοπείο Vera C. Rubin του NSF-DOE
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας [email protected] με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.
OSZAR »